Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

De gemeente


Een VISparel is een water in de wijk met een specifieke hengelfunctie. Viswateren in de wijk zijn de ‘trapveldjes’ van de sportvisserij waar kinderen en hun ouders actief en gezond buiten zijn en elkaar ontmoeten. Kinderen kunnen er veilig leren vissen, maar ook voor vissende ouderen zijn deze wateren in de buurt enorm belangrijk om buiten actief te blijven. Deze belangrijke lokale maatschappelijke buurtfunctie willen wij realiseren in ‘VISparels’.

Maatschappelijk belang

Vanwege de maatschappelijke functie wil de sportvisserij actief met het water in de bebouwde kom aan de slag. Samen met de gemeente en het waterschap kan de lokale hengelsportvereniging zo’n ‘VISparel’ in de wijk creëren. Het goede nieuws is dat het water er vaak al ligt. Het hoeft alleen maar goed toegankelijk en bevisbaar te worden gemaakt. Soms moet er ook iets aan de visstand worden verbeterd. Deskundig advies vanuit Sportvisserij Nederland en de regionale hengelsportfederatie zorgt dat dit goed gebeurt.

Speciale voorzieningen maken meer mogelijk

Samenwerking en zelfwerkzaamheid

Hengelsportverenigingen staan in beginsel zelf aan de lat om ‘hun’ VISparels te realiseren en te onderhouden. Dat doen ze met hulp van vrijwilligers, eigen financiële middelen en landelijke subsidie. Het levert de wijken mooie, goed onderhouden vijvers op, waar volop ruimte is voor natuurbeleving en recreatie door jong en oud.

Vrijwilliger met bosmaaier
 
De gemeente zal de vereniging wel toestemming moeten geven om zelf maatregelen uit te voeren. Daarnaast kan de gemeente met kleine aanpassingen in het reguliere beheer een steentje bijdragen.
 
Een feestelijke opening van de VISparel door de onthulling van een speciaal informatiebord door de wethouder is een leuke manier om de samenwerking een gezicht te geven. Op dit bord is te zien wat er in de vijver zwemt, hoe het onderhoud plaatsvindt en wie initiatiefnemer is.

Samenwerken is ook samen feesten!

Meld een VISparel aan!


Ook als gemeente kun je een VISparel aanmelden. Wij kijken dan samen met de lokale hengelsportvereniging of en hoe we deze VISparel samen kunnen realiseren.

Downloads

Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.