4. Maatregelen
Om van een mooi water in de wijk een echte VISparel te maken, zijn soms aanvullende maatregelen nodig om het water beter bereikbaar of bevisbaar te maken of de visstand te beschermen of te verbeteren. Als we alle informatie op een rijtje hebben, kunnen we bepalen of en wat er nog aan moet gebeuren. De meest voorkomende maatregelen bij het creëren van een VISparel worden hierna genoemd.
Vrijwilliger met bosmaaier
Maaien, snoeien
De belangrijkste maatregel bij het realiseren van een VISparel is het maaien of snoeien van visstekken. Dit gebeurt eenvoudig door de oevervegetatie met een bosmaaier op de gewenste plekken over een breedte van twee tot vier meter weg te maaien. Een duurzamere maatregel om de vismogelijkheden langs de oever te verbeteren kan de aanleg van visstoepen of -steigers zijn.
Soms is het nodig plaatselijk waterplanten te verwijderen om een VISparel bevisbaar te houden. Dit wordt uitgevoerd in overleg met het waterschap. Op druk beviste trajecten van een water kan dit door een door het waterschap of de vereniging ingehuurde aannemer worden uitgevoerd met behulp van een maaikorf of harkboot. Hierbij is het zaak de visstekken goed schoon te maaien en daarnaast voldoende schuilplaatsen voor de visstand te behouden op minder beviste plekken.
Maaikorf
Aanleg van vissteigers
Om visstekken duurzaam te borgen kan een steiger of visstoep worden aangelegd. De visclub kan dit vaak uit eigen ‘sportvismiddelen’ betalen.
Vissteiger
Aanleg vissenbossen
Door de kunstmatige inrichting van ‘water in de wijk’ is de biodiversiteit beperkt. Aanleg van vissenbossen biedt vissen, insecten en vogels schuilgelegenheid. Een vissenbos bestaat uit een dubbele rij palen met daartussen snoeihout.
Vissenbos
Uitzet karper
In VISparels waar zich van nature geen aantrekkelijke visstand kan ontwikkelen, kan het uitzetten van gekweekte karper een oplossing bieden. Dit resulteert in een aantrekkelijke visstand met een goede kans op het vangen van een vis.
Uitzet kleine karper